Loading icon

Atlanti-óceáni út

Norvégia nyugati részén található az Atlanti út (Atlanterhavsveien) a 64-es autópálya szakasza, amely a szigetcsoport szigetein halad át, és összeköti Bud és Kristiansund településeket, 8274 méter hosszú.
Az előzetes autóbérlés Norvégiában jövedelmező. Összehasonlíthatja az árakat online, és akár 70% kedvezményt is kaphat a bérleti díjból. Például az oslói repülőtér bérleti díja napi 15 eurótól, a tromsói repülőtéren pedig napi 16 eurótól.


Világelismerés
Az utat kulturális örökséggé nyilvánították, és nemzeti turistaútvonalként is besorolták. Az építkezés 1989 júliusában készült el. A viteldíj az államnak kompenzálta az építési költségeket, de 10 év után a díjat törölték. Az Atlantic Road egy 20. századi épület és az ország legjobb turistaútja címet kapta, versenyezve a híres Troll lépcsővel (Trollstigen). 2004-ben Norvégia nyolcadik legnépszerűbb turisztikai látványossága volt, több százezer látogatóval egész évben.
Gyakran használják drága autók új modelljeinek reklámozására.



Hogyan lehet eljutni látogatáskor
A látványosság jellemzői arra utalnak, hogy közvetlenül, járművek segítségével ellenőrizhető. Indulás az E39-es autópályáról Trondheim és Alesund között magán- vagy bérelt autóval, önállóan kerékpárral vagy turistacsoport tagjaként busszal Molde városából és távolabbi településekről történik. A legjobb látogatási szezon júniustól októberig tart. Nyáron jóval több az előnye, de csak ősszel a karakterét mutató Atlanti-óceán viharos időjárást hoz az utakra, csordultig permetcseppekkel, sőt a hullámhidak tetején is áthaladnak az autók. A Delight az adrenalinnal kombinálva mindenkit magához ölel, aki ilyen pillanatokban autóban ül. Hideg időben megnő annak esélye, hogy bálnákat és fókákat lássanak a tengerben.
Szállás
Az Atlanti-óceáni út nem bővelkedik szálláslehetőségekben. A Strmsholmen Sea Center kabinokat és apartmanokat kínál éjszakánként 400 NOK-tól. Az út mellett található az Atlanterhavsveien Sjstuer kemping 250 NOK-tól kempingben vagy sátorban, főszezonban 1050 NOK-tól házhoz, valamivel magasabb, mint a Hustadvika Vendégház ára. Ezeken a helyeken az ügyfelek motorcsónakokat és különféle horgászfelszereléseket bérelhetnek. A hely az egyik legjobbnak számít a horgászturizmus kedvelői körében Norvégiában. Nem véletlen, hogy a helyi halászok az utat és a környéket használják tőkehalra és makrélára.

Mire érdemes figyelni? Sok útikönyv hét vagy akár nyolc hídról beszél az Atlanti-óceáni úton, de valójában hat van belőlük. A leghosszabb közülük a Storseisundet híd, 260 m hosszú, amely a hajók áthaladására is a legnagyobb fesztávolságú, 23 méter . A híd a görbületéről ismert, amely bizonyos szögekből úgy tűnik, hogy nem megy sehova. Emiatt néha "részegnek" nevezik. A többi híd nem különösebben érdekes hídként. A fentiek nem vonatkoznak a nézetek nyílnak meg belőle és az egész autópályáról. Elbűvölik, sokkolják, érzelmekkel töltik el még a legrettenthetetlenebb embereket is. Nem mindenkinek sikerül az életben az Atlanti-óceán partján állni, hallgatni a sirályok kiáltozását és a sziklás partra csapódó hullámok nyögését, érezni a friss tengeri szellőt, nézni a távolban vitorlázó jachtokat és hajókat. A körülmények ideálisak mind szerető embereknek, mind pszichés traumát átélteknek gyógyírként. Az út mentén a szigeteken házak, gémek és más madarak élnek zárt siklókban, táplálkoznak az apály által hozott tengeri élőlényekkel. Több felszerelt parkolóban és megállók helyén a turisták autóikat elhagyva fedezik fel a környéket.A távolság szemlélésére különféle kilátók épültek, amelyek pajzsokkal vannak felszerelve informatív információkkal. A legnépszerűbbek a dombon futó hidak. egy gyűrű a Lyngholmen-sziget körül. A gyaloghíd bejárata a parkoló közelében, függőleges sziklaszakaszban elhelyezett helyiségből indul. Belefáradt a sétába, látogasson el egy hangulatos kávézóba, menjen a turisztikai információs központba. Van egy ingyenes WC.


Egyéb szórakozás
A horgászszerencsét próbálni vágyóknak óránként bérelhető pergetőbotokat is kínálnak. A Myrbrholmbrua hidat kifejezetten horgászatra tervezték. Mindkét oldalán az úttól elválasztott erkély található. Tőlük több méteres magasságból pergető csalival fogják ki az Atlanti-óceán gyors árapályában élő ragadozó makrélát. A kifogott halat azonnal kibelezzük. A fogást várva a sirályok a közelben maradnak. Ha a nyílt tengeren szeretne horgászni, menjen Hholmen halászfalujába, vagy béreljen motorcsónakot a Strmsholmen-szigeten. Nyílt tengeren 3 órára idegenvezetővel 750 NOK-ot kérnek. Van egy híres búvárközpont is.
Ha rendelkezik búvárbizonyítvánnyal, ne hagyja ki a lehetőséget, hogy belemerüljön egy vibráló víz alatti világba, amely tiszta vízzel és víz alatti áramlatokkal vonz. A búvárkodás ára 475 koronától kezdődik, ami magában foglalja a hajókirándulást, a búvárkodást, a tengeri moszat, az elsüllyedt hajók átvizsgálását és a lándzsás horgászatot.

Szomszédság
Kristiansund
, amely északkeletre fekszik, turisztikai értékű, igaz, nem. Az Atlanti-óceáni úttól délnyugatra az autópálya a tengerparton halad át, az ókori norvégok által lakott helyeken , Byd halászfalu felé. A Nordneset-félszigeten bronz- és vaskori temetkezési halmokat őriztek meg. A túraútvonal kanyarog mellettük felhőkkel borított mocsarak és tavirózsákkal benőtt gyönyörű tavakon keresztül, egy kis elhagyott világítótoronyig a föld széle. Byud a természet, a tengerparti élet, a második világháború történetének szerelmeseit fogja vonzani. A falu északi szélén található tengerparti domb múzeumot alakított ki. Az Atlanti-óceán megőrzött erődítményei A Fal – a náci védelem partvonala, amely 1943-1944 között épült az Atlanti-óceán teljes partján – szabadon hozzáférhető.