Loading icon

Mit kell látni Svédországban

Svédországi utazást tervez, de csak az IKEA és az ABBA jut eszébe? Ha igen, akkor nyugodtan olvass tovább. Az alábbiakban megismerheti Svédország érdekes helyeit és látnivalóit. Némelyikük meglehetősen kamaszos, és nem túl reklámozott a nagyközönség számára, de ennek ellenére megéri hozzájuk igazítani skandináv útvonalát.
A kényelmes utazás érdekében sok turista szívesebben veszi igénybe autóbérlési szolgáltatásokat Svédország. Az autóbérlés átlagos költsége stockholmi repülőtéren napi 20 euró, a malmói repülőtéren pedig 18 euró naponta.
1. Chuleholm kastély
A birtok nagyon festői helyen található, 40 km-re Göteborgtól az öböl mellett. A főépület 1898-1904 között épült, az építészeti eklektika korában. A megrendelő James Frederick Dixon volt, egy sikeres üzletember és lelkes angol. A birtok tulajdonosának szenvedélyének köszönhető, hogy a ház az angol "Arts and Crafts" művészeti mozgalom elvei szerint épült, amely gyakran a középkor esztétikai elveire támaszkodott. Ezért az udvarház egy középkori várra emlékeztet.
Chuleholm nagy népszerűségre tett szert a Lars von Trier "Melankólia" című film forgatásán való részvételének köszönhetően.
2. Astrid Lindgren világa
Ha gyerekekkel utazik, mindenképpen nézze meg az írónő munkásságának szentelt parkot. Astrid Lindgren Vimmerby szülővárosában található, amely az ország déli részén, Stockholmtól 300 km-re található. Itt egy egész mesebeli város található, ahol Harisnyás Pippi, Carlson, Lenneberg Emil és az író más hősei élnek. A parkban minden hősnek saját háza van, ahová bárki beléphet. De ne feledje, hogy egy felnőttnek le kell hajolnia a bejárat előtt, ha meg akarja nézni a mesehősöket, hogy meglátogassa őket.
A parkban több színpad is található, ahol könyvek alapján játszanak előadásokat. A gyerekek személyesen léphetnek kapcsolatba kedvenc szereplőikkel.



3. Reed Car Graveyard
Ha rajongsz a titkokért, a miszticizmusért és az elhagyott tárgyakért, akkor menj el a régi autók temetőjébe Svédország déli részén, Ried városa közelében. A második világháború után az amerikaiak által elhagyott autók számára parkolót alakítottak ki a helyi lakosok. Két vállalkozó szellemű testvér parkolót alakított ki, hogy autóalkatrészeket áruljon Norvégiának. A parkoló az 1980-as évekig létezett, utána elhagyták.
Most a természet egyre jobban elnyeli ezeket az autókat, a karosszéria rozsdásodik, a fák pedig átnőnek az alján. Ennek ellenére a teljes flotta költségét jelenleg 100 000 fontra becsülik!

4. Gotland-sziget
Gotland
 egy svéd sziget a Balti-tengerben. Az itteni svédek állítólag különösen barátságosak és vendégszeretőek, mert a szigeten több napsütéses nap van, mint Svédország szárazföldjén. Visby sziget fővárosa a múltban a Hanza Politikai és Gazdasági Unió jelentős kereskedelmi városa volt, így itt megcsodálhatjuk a középkori építészetet, melynek gyökerei még régebbre nyúlnak vissza. Visby egyébként az UNESCO Világörökség része. A tapasztalt utazók azt javasolják, hogy látogassanak meg a helyi Strandgatan botanikus kert és Lummelunda Grottan barlangok, valamint séta a visbyi bárok között, és megkóstolni a helyi gofrisört.