Loading icon

Túrák Orvieto-ban, Olaszországban: mit érdemes megnézni és meglátogatni a kíváncsi turistáknak?

Orvieto egy középkori kisváros Közép-Olaszországban, amely a Paglia folyó melletti völgyben található, és egy rózsaszín tufa sziklán áll.

A sziklában található barlangvárost csak szervezett turistacsoportok látogathatják meg. Ez az ókori építészet emlékműve a Kr.e. 9. századból származik, ezért nagyra értékelik a történelem rajongói körében.

A kényelmes utazás érdekében sok turista szívesebben veszi igénybe autóbérlési szolgáltatásokat Olaszország. Az autóbérlés átlagos költsége a Ciampino repülőtéren naponta 20 euró, a Fiumicino repülőtéren pedig ugyanennyi a bérleti díj mint a városban, bár általában a reptéren olcsóbb a bérlés.


Maga a város egy óra alatt megkerülhető, ha a szűk utcákon sétál anélkül, hogy templomokba és katedrálisokba menne. De nagyon nehéz ellenállni egy ilyen kísértésnek - a vallási épületek szépségének köszönhető, hogy Orvieto híressé vált az európai turisták körében.

A város főterén magasodik a katedrális, amely a kezdetekig században Francesco Monaldeschi püspök rezidenciája volt.

Orvieto ezekben az években vált híressé Olaszország-szerte, nemcsak VIII. Bonifác pápa szülőhelyeként, hanem városként is, ahol csodák történnek. 1263-ban az egyik istentiszteleten valódi vért fröccsentek egy rituális gazdáról (kovásztalan sütemény) az oltár fedelére, majd ereklyetartót rendeztek be a szentély tárolására.

Az orvietói katedrálist román-gótikus stílusban épült, homlokzatait elegáns építészeti együttesek és aranyozott mozaikok díszítik, a főtornyot alacsony éles tornyok, oromfalak és frízek egészítik ki.


A A templom belseje ugyanolyan fényűző, mint a külseje. A bazilikát három részre osztó magas csíkos oszlopok sötét és fehér kőből készültek, ugyanezek a csíkok díszítik a bazaltfalakat.

Biztosan kijelenthetjük, hogy nem található még egy ilyen figyelemre méltó templom az egész világ. A falakat itt festmények és freskók díszítik, mozaikpanelek és a szentek életéből készült festmények csillognak rajtuk.

Ha szereti Olaszországot, az újévet ünnepelheti valamelyik nagyvárosában, és még előtte Nagyhét, látogassa meg az orvietói templomot lenyűgöző ikonográfiával, amely az ókortól Dante koráig minden fontos eseményt elmesél.

Orvieto alatt egy barlangok labirintusa terül el, amely menedéket nyújtott az etruszkoknak az esőtől. Az egyik sziklába vágott cellában most Adrian cukrászdája található – a csokoládédesszertek mestere. A középkorban az Orvieto Classico fajtájú fehérbort tárolták ezekben a barlangokban. Azt mondják, hogy ennek az isteni italnak köszönhető, hogy a város hosszú ideig pápai rezidenciaként szolgált az aszkéta Vatikán helyett.



A település szomszédságában találhatók a földi maradványok etruszk templomot őriztek meg, és minden utcájában található egy-egy barokk palota vagy katolikus templom. Orvieto egyik külvárosában található a 15. században épült Albornoz erőd.

A fellegvár mellett van egy park, amelyen átsétálva egy 62 méter mély kőkútban találod magad. Ez a hatalmas, létrákkal és lengőhidakkal ellátott vízciszterna azért készült, hogy az erődöt védelem esetére vízzel lássa el.

Méretekor meglehetősen kicsi Orvieto Olaszország kulturális örökségének igazi kincsesbánya. Pihenjen ebben a városban, ellátogathat múzeumokba és pápai palotákba, megnézhet egy őskori nekropoliszt kő szarkofágokkal és középkori kocsmákkal.