Loading icon

A világ legmagasabb épülete

Burj Khalifa, arab nyelven. A "Khalifa Tower" a világ legmagasabb épülete - 828 m, és a legtöbb többszintes - 163 emelet, nem számítva 48 műszaki és földalatti emeletet. A felhőkarcolónak van a világ leghosszabb tornya - 180 m. Ez a grandiózus épület Dubaiban (Egyesült Arab Emírségek) található.
Miért nevezték el?
A tervezés során a toronyház a „Burj Dubai nevet kapta, ami jelentése "Dubai-torony". Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, aki akkoriban Dubaj emirátusát irányította, az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Khalifa bin Zayed Al Nahyan sejk tiszteletére nevezte el a tornyot. 2010. január 4-én, a megnyitó ünnepségen hivatalos átnevezésre került sor.
Építési projekt
A projektet Adrian Smith amerikai építész tervezte. Az épületet "városnak a városban" tervezték - saját rekreációs területekkel, éttermekkel, üzletekkel és sportpályákkal.
Az építkezés során titokban tartották ennek a nagyszerű építménynek a magasságát. Ezt azért tették, hogy senki ne tudja magasabbra tervezni az épületet. Ezért sok változat volt. Eleinte 705 m, később 940 m magasságot feltételeztek.
Óriási ház építése
A tornyot a Samsung építette . A létesítmény építése 2004-ben kezdődött. Az építkezésen 12 000 dolgozó dolgozott, akik hetente 2 szintet építettek. Az építési költségek 1,5 milliárd dollárt tettek ki.


Azt tervezték, hogy a szerkezet ne csak a nagy súlyterhelést, hanem a hőmérsékleti terhelést is elbírja, ezért a betonkeverékből olyan speciális összetétel készült, amely akár +50 C-os hőmérsékletet is elvisel. Betonozást végeztek éjszaka, amikor nem volt magas a levegő hőmérséklete, és betonjeget kevertek bele. Összesen 320 ezer köbmétert költöttek el. m. betonból és 60 ezer tonna fémszerkezetből.
Hogy néz ki az épület
A torony alakja aszimmetrikus, hogy kevésbé imbolyogjon a széltől, és cseppkőre hasonlít. Az épület külső felülete 75%-a üveg és 111,5 ezer négyzetméter. m. A helyiségek hőmérsékletének csökkentése és a por elleni védelem érdekében színezett homlokzati paneleket használtak. Három hónapot vesz igénybe a teljes üveghomlokzat lemosása.
Ami a Dubai toronyházában található.
Az épület belsejében találhatók: egy szálloda, 900 apartman, irodahelyiségek és bevásárlóközpontok. Két emeletet sportkomplexumok és megfigyelő platformok foglalnak el. Az Atmosphere étterem a 122. emeleten található, és a világ legmagasabban fekvő étterme.
Az épületbe három különböző bejáraton keresztül lehet belépni. 57 10 m/s sebességű lifttel és 8 mozgólépcsővel rendelkezik. A teljes távközlési rendszer a felhőkarcoló legtetején található.

Érdekes tények
A torony mellett található egy 12 hektáros mesterséges tavacska, egy zenés szökőkút. A szökőkút színes megvilágítására több mint 6,6 ezer világítóeszközt használnak. A szökőkút hossza 275 m, a fúvókák magassága pedig eléri a 150 métert. A felhőkarcoló belsejében légkondicionáló és aromatizáló rendszer van felszerelve. Egyedülálló aromát fejlesztettek ki, amelyet a speciális membránoknak köszönhetően a padlón található speciális rácsokon keresztül juttatnak a helyiségekbe.