Loading icon

Hogyan utazzunk Bosznia-Hercegovinába olcsón

A háború után hagyott sebek ellenére Bosznia biztonságos és élénk ország. A fővárosban és vidéken is rengeteg a tennivaló.

A helyi ételkedvezmények igénybevételével megtakaríthatja az étkezési költségeket. Például a hagyományos ételízületek gyakran kínálnak egy kis és nagy adag cevapi-t (húsujjakat). Azok, akik kisebb adagokat esznek, kevesebbet fizetnek.

1. Maradjon Szarajevó

ban

A fő város, Szarajevó fantasztikus hely a felfedezésre. Könnyű sétálni a városban, és ingyenes gyalogtúrákat is találhat a helyiek vezetésével, amelyek nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy többet tudjon meg Szarajevó háborús történelméről.

Sokan aggódnak amiatt, hogy Bosznia-Hercegovinába utaznak, de ez teljesen biztonságos az utazók számára. Az ország gyönyörű természetével rendelkezik, amelyet a hegyi túrázók kedvelnek, az emberek pedig barátságosak és vendégszeretőek. Bosznia-Hercegovinába is nagyon megfizethető az utazás, mivel ez Európa egyik legolcsóbb országa.

Amikor Bosznia-Hercegovinába utazik, ajánlatos előre lefoglalni a repülőjegyeket, hogy a legjobb repülőjegy-ajánlatot kaphassa. Érdemes oda-vissza jegyet is vásárolni, mert ezzel akár 60 százalékot is megtakaríthat a járatán.

A pénzmegtakarítás másik nagyszerű módja az, ha helyi éttermekben eszik, és elkerüli a turistacsapdákat. Például a helyi kávézókban és éttermekben finom bosnyák ételeket találhat az ár töredékéért. Például egy csésze kávé mindössze 1 euróba kerül, egy korsó sör pedig körülbelül 2 euróba kerül. Arra is spórolhat, ha az utcai zöldpiacokon vásárol élelmiszert, ahol olcsó termékeket és húsokat, például marhahúsos pastramit találhat.

2. Béreljen autót

Bosznia-Hercegovina nem olcsó úti cél, de nem is túl drága. A pénztárcabarát utazók számára az autóbérlés a legjobb módja a közlekedésnek. Lehetővé teszi, hogy a saját tempójában utazzon, és meglátogassa az ország összes nevezetességét. Például a Szarajevói repülőtéren napi 18 eurótól, a tuzlai repülőtéren pedig napi 17 eurótól bérelhet autót. .

Ami az étkezést illeti, az ország remek lehetőségeket kínál a pénztárcabarátok számára. Azt fogja tapasztalni, hogy sok hagyományos lassú étel étterem kis és nagy adagokat is kínál ételeiből. Például, ha egy kis adag cevapi-t rendel, akkor általában öt húsujjjal érkezik, a nagy adagban pedig tíz lehet. Hasonlóképpen, a bosnyák pitekészítők gyakran súly alapján számítanak fel díjat, hogy pontosan tudja, mennyit kap.

Fontos emlékezni arra, hogy az ország még mindig bányászott, ezért ügyeljen arra, hogy a kijelölt utakon és utakon maradjon, amikor távoli területekre utazik. Győződjön meg arról is, hogy betartja az összes helyi törvényt, mivel a kábítószer birtoklása és más súlyos bűncselekmények néha súlyos következményekkel járnak. A problémák elkerülésének legjobb módja, ha mindig kéznél vannak az úti okmányok, és mindig van nálad elegendő készpénz. Ez segít elkerülni a problémákat, és a lehető legfeszültségmentesebbé teszi az utazást.

3. Stoppal

A stoppolás nagyon szórakoztató, olcsó kaland, és nagyszerű lehetőség a helyiekkel való találkozásra. Két fontos férfias értéket is megtanít: hogyan lehet önállóan megoldani a problémákat, és hogyan legyünk magabiztosak közben.

A legjobb hely stoppolásra a városon kívüli főúton. Keressen olyan körforgalmat, közlekedési lámpákat vagy hajtóműveket, ahol az autóknak le kell lassítaniuk. Válasszon egy jól látható helyet (egyetlen autó sem áll meg, ha 80 mérföld/órás sebességgel halad el mellette). Ne álljon túl közel az autópályához, mert ez veszélyes és bosszantó a vezetők számára.

Ha Bosznia távolabbi részeit szeretné meglátogatni, fontolja meg az autóbérlést. Az ország buszrendszere nem hangulatos, gyors és nem megbízható, és a nagyobb városokon kívül is nehéz lehet közlekedni.

Bosznia-Hercegovinában biztonságosan fogyasztható a csapvíz, de a palackozott víz is meglehetősen olcsó. Még több pénzt takaríthat meg, ha az utcai zöldpiacokon vásárolja meg a kellékeit, ahol sokféle gyümölcs és zöldség, valamint túró, tejföl és tej sokkal olcsóbb, mint a szupermarketekben vagy csemegeboltokban. p>

4. Egyél helyi

et

Európa egyik legolcsóbb országaként könnyen lehet olcsón utazni Bosznia-Hercegovinába. Egy csésze kávé akár 1 euróba is kerülhet, egy nagy korsó sör pedig a legtöbb helyen csak 2,5 euróba kerül. Az árak még alacsonyabbak, ha helyi éttermekbe és kávézókba látogat.

Ha egy étteremben bureket rendel, keressen egy „buregdzinica” (burek bolt) étlapot. A helyiek tudják, hogy a legjobb pitát az erre az ételre szakosodott üzletek készítik. A bolttulajdonosok előtted készítik el a pitát, és azzal töltik meg, amivel csak akarod. A legnépszerűbb ételek a hús vagy a sajt, de kipróbálhatod zöldségekkel és különféle édes feltétekkel töltve is.

A töltött zöldségek Bosznia-Hercegovina különlegességei, és számos ételben megtalálhatók, mint például a dolma, a sarma vagy a töltött kaliforniai paprikából álló punjena paprika. Ízletesek, gyakran rizs vagy tejföl kíséri. Ezeknek a hagyományos ételeknek a kipróbálása kiváló módja annak, hogy megkóstoljuk az ország valódi ízét, és megismerjük történelmét.

5. Szálljon meg egy hostelben

A közelmúlt történelme ellenére Bosznia-Hercegovina biztonságos és barátságos úti cél az utazók számára. A háború sebei körös-körül láthatók, de ez egy hihetetlenül sokszínű ország gyönyörű hegyekkel és folyókkal, finom ételekkel és lenyűgöző kultúrával.

A legjobb módja annak, hogy pénzt takarítson meg a szálláson, ha hostelben száll meg, különösen a szezonon kívül. A hostelek nagyszerű helyet kínálnak más utazók megismerésére és a környék látnivalóinak megismerésére. Különféle költségvetési lehetőségeket is kínálnak, például kollégiumot és privát szobákat.

Ha olcsó módot keres a kapcsolattartásra, miközben Bosznia-Hercegovinában tartózkodik, a legjobb megoldás az előre fizetett SIM-kártya használata. BH Telecom kártyát az ország legtöbb kioszkjában vásárolhat, és szükség szerint töltheti fel adatokkal. Az utazás előtt SIM-kártyát is vásárolhat a repülőtéren.

A városokban a helyi utcai zöldpiacokon vásárolhat különféle friss gyümölcsöket és zöldségeket a szupermarketekben vagy csemegeboltokban fizetett ár töredékéért. A helyi termelőktől olcsóbban is beszerezhető palackozott víz és túró, valamint marhahúsos pastrami.

6. Szálljon meg egy szállodában

Bár Bosznia egy kicsit távolabb van a kitaposott ösvénytől, és nem olyan népszerű, mint Horvátország és Montenegró, tele van lélegzetelállító hegyi tájjal és lenyűgöző kultúrával, amely csodálatos nyaralást tesz lehetővé. De ez nem mentes a kihívásoktól. Nem könnyű közlekedni, nem mindig beszélnek angolul, és a 90-es évek háborúja által hagyott sebek közül sok még mindig látható.

De ha hajlandó rugalmas lenni és van egy kis türelme, akkor megéri. Rengeteg látnivaló és tennivaló van Boszniában, a raftingtól a folyókon a síelésen át a lejtőkön át az egykori bunker látogatásáig, amelyet Josip Tito épített magának. Ha pedig olcsó utazó, akkor vannak módok arra, hogy pénzt takarítsanak meg utazása során.

Például az olyan hostelek, mint a Hostel Miran és a Hotel-Restaurant Kriva Cuprija, remek választási lehetőséget kínálnak olcsón utazók számára. Megvizsgálhatja az etno falvakban való tartózkodást is, amelyek célja az emberi környezetre gyakorolt hatás korlátozása és a hagyományos kultúra megőrzése. A megtakarítás másik módja az autóbérlés, amely hatékony és olcsó módja lehet Bosznia körüli utazásának. Ezenkívül nagyobb szabadságot élvezhet az ország más részei, például a Sutjeska Nemzeti Park, a Kravice-vízesések, a Skakavac és a Blagaj Tekke felfedezésében.

7. Tegyen egy napos kirándulást

Míg Horvátország és Montenegró népszerű hotspotok, Boszniát még mindig sok utazó figyeli. Lenyűgöző hegyi tájat és egyedülálló kultúrát kínál. Ráadásul az angolt nem beszélik széles körben, így igazán elmerülhet a helyi életben.

Nézze meg a macskaköves sikátorokat Szarajevó óvárosában, nézze meg, amint képzett búvárok ugranak le mostari ikonikus hídról, vagy tegyen kirándulást a Vrelo Bosne természetvédelmi terület túraútvonalakhoz és vízesésekhez. Ha pedig további kalandokra vágyik, foglaljon egy túrát a látványos Perucica-erdőrezervátumhoz, egy védett területhez, amely Európa egyik utolsó megmaradt esőerdője (és az UNESCO Világörökség része).

Bár Bosznia-Hercegovinában viszonylag alacsony a bűnözés, mégis fontos, hogy mindig ügyeljen a holmijára. Győződjön meg róla, hogy értékeit biztonságban tartja, és csak annyi készpénzt vigyen magával, hogy fedezze azonnali költségeit. Ezenkívül győződjön meg róla, hogy rengeteg réteget és vízálló felszerelést csomagol, amikor télen a hegyekbe látogat. Vigyél magaddal térképet is, és tudd, hogyan kell navigálni, ha eltévednél! Végül mindig okos utasbiztosítást kötni. Ide kattintva összehasonlíthatja és megfizethető utasbiztosítási kötvényeket vásárolhat.