Loading icon

Tallinn megkapta Európa zöld fővárosa státuszt

Bár 2023 még messze van, a 2023-as Európa Zöld Fővárosa címért már lezajlott a verseny. Ennek eredményeként ezt a címet az észt Tallinn kapta meg, amelynek sikerült megkerülnie Göteborgot (Svédország), Krakkót (Lengyelország) és Szófiát (Bulgária).

Az előzetes autóbérlés Észtországban szintén jövedelmező. Összehasonlíthatja az árakat online, és akár 70% kedvezményt is kaphat a bérleti díjból. Például a Tallinn repülőtéren napi 11 eurótól, a Tallinn belvárosában pedig autót foglalhat. napi 10 eurótól.


A döntőbe jutott városokat hagyományosan nemzetközi zsűri értékelte, amelynek tagja a fenntartható fejlődés területének szakértője is. A versenyen való részvétel fő kritériuma a város 100 ezer fő feletti lakosságszáma. A zsűri több mint 10 szempont alapján értékelte a jelölteket: környezeti biodiverzitás, víz- és levegőminőség, fenntartható területfejlesztés, zöld tömegközlekedés bevezetése stb.


Tallinn minden kritérium szerint „4”-től „5”-ig kapott értékelést
. A helyi hatóságok aktívan küzdenek a víztestek tisztaságáért, a biodiverzitás megőrzéséért, erőfeszítéseket és pénzt nem kímélnek a "környezetbarát" közlekedés fejlesztésére, és a "fenntartható" földhasználatra törekszenek.


Emellett az észt
főváros lakosait folyamatosan vonzza a zöld kezdeményezésekben való részvétel. Vegye figyelembe, hogy a jelenlegi zöld főváros címe Lahti város (Finnország), és 2022-ben ezt a büszke címet Grenoble (Franciaország) viseli majd. Az „Európa zöld fővárosa” címet 2011 óta évente ítéli oda az Európai Bizottság.