Loading icon

Heraklion mítoszait és legendáit Minotaurusz szelleme ihlette

Az európai civilizáció híres bölcsője, Kréta szigete évente több millió turistát fogad, akik a heves Minotaurusz híres labirintusában szeretnék megtalálni magukat. Heraklion nemcsak egyetlen fenevad barlangjáról híres.

Egy pillanatra ez a sziget fővárosa, így magas követelményeket támaszthat vele szemben: gazdag kulturális örökség, ókori történelem tele történetekkel, a fő oktatási és bevásárló artéria. De a legfontosabb az, hogy fejest ugorjunk bele egy ősi civilizáció világába és életébe, hogy egy legenda részének érezzük magunkat, hihetetlen mítoszok hősének.



Kréta légkapu

Görögország ötödik legnagyobb városa, Heraklion teljes pompájában jelenik meg a nyaralók előtt, akik több órás repülős ülés után nyújtják csak ki a lábukat. Innen indul a mozgás a sziget városain keresztül a görög sziesztához. És miközben a hatalmas metropolisz boldogan tárja karjait, érdemes megtudnod, mi vár rád.

Míg a busz zökkenőmentesen halad az utcákon, a turisták időnként találkoznak egyetemekkel, múzeumokkal, színházakkal – a kultúra és az oktatás itt van. legjobbjaik. Elképzelhető, hogy lesz egy tengeri kikötő az út mentén, de általában harapnivalóra hagyják. Néhány turista szívesen bérel autót nyaralásához Görögországban. Javasoljuk az autó előzetes lefoglalását, Heraklionban közel 15 euróba kerül egy nap, a heraklioni repülőtéren közel 10 euróba egy nap.

A történet egy közönséges kikötővel kezdődik, amelyet Görögország úgy döntött, hogy mítoszokban örökít meg. Néhány kilométerre a várostól a segítőkész görögök megmutatják a knósszosi palota romjait. Ez az a hely, ahol a helyiek elbeszélései szerint még mindig kóborol egy vérszomjas félbika, félig ember, aki embert eszik.



Igaz, ősidők óta időkben még minden sértetlen, de mégis egy kicsit nyomasztó. Végtelen kanyarok, bonyolult átjárók, aknák – talán ezek azok az utak, amelyeken a helyiek elmenekültek, hogy valamivel tovább éljenek, mint Heraklion városa, és a minószi civilizáció kormányát kiosztották nekik.

Hol kezdődik Heraklion kulturális öröksége

Az élénk benyomások megszilárdításához meg kell látogatnia a Régészeti Múzeumot. Az összes leletet erre a helyre vitték, amelyek közül sok a Kr.e. három évezreddel ezelőtti keltezésű. A legkíváncsibbaknak bemutatják és elmesélik a görög fegyverek használatát, a kerámia csészealj keletkezési dátumát, a háztartási cikkek egyediségét, amelyekről más civilizációk csak álmodozhatnának.

A szobrok és freskók azonban örömet okoznak majd mindenkinek, aki unja a múzeum helytörténeti zugait. A turisták számára nyitott területek művészeti alkotásokkal és történelmi dokumentumokkal.



Emlékezz magadra, amikor nyíltan nézte az egyiptomi gízai piramisokat? Pontosan ugyanez a hatás lesz a Heraklion életének velencei korszakához tartozó erődfalból. Kréta 60 méteres masszív szerkezettel büszkélkedhet, amely körülveszi a régi városrészt.

Nyilvánvaló, hogy Görögországban minden máshoz hasonlóan itt is kevés maradt meg, de amíg Pantokrator és Jézus kapuja még áll, érdemes megnézni őket.
Iraklion városa Krétán nem ér véget. Ha egy helyi embert a nyakánál fogva megragad, akkor kevés pénzért bárkit kész nem turista utakra vezetni. És hetekig kell járnod – minden kavics még mindig Herkules lábára emlékezik.



Tehát templomok, erődök Martinengo és Kules, katedrálisok, velencei szökőkutak gyönyörű alkotásai, mitikus nevű utcák (Theseus, Daedalus), valamint modern építészeti építmények várnak rád.

A vásárlást sem hagyjuk el. A helyi íz kedvéért a bazárokba megyünk, amelyek általában és minden országban, de szuvenírek, népszerű márkák és antikváriumok itt mindenhol elszórtan találhatók. Így kiválaszthatsz egy aranyos apróságot, amit aztán hosszú estékig megcsodálhatsz egy pohár Retsina ókori görög bor mellett.