Loading icon

Isztambuli utazási tippek első alkalommal utazóknak

Akár az első isztambuli utazását tervezi, akár már járt ott, számos dolgot tudnod kell erről a gyönyörű városról.

Az egyik legfontosabb isztambuli utazási tipp az első alkalommal utazók számára, hogy nyáron kerüljék a tömeget. Ennek az az oka, hogy Isztambul turisztikai látványosságai nagyon gyorsan zsúfolódnak, különösen a főszezonban.

1. Maradjon az óváros

ban

Az óváros Isztambul egyik legjobb negyede, ahol megszállhat, ha igazi helyinek akarja érezni magát. Ez a város történelmi központja, ahol több évszázados mecsetek, bazárok és paloták, valamint vár és falak találhatók.

Ezen a környéken rengeteg szálloda található, köztük családi kézben lévő, olcsó ingatlanok, amelyek lehetőséget kínálnak a vendégeknek, hogy megtapasztalják a török életmódot. Ezenkívül kényelmes kiindulópont Isztambul főbb látnivalóinak, például a Hagia Sophia és a Kék mecset meglátogatásához.

Ha Ön először látogat, elengedhetetlen, hogy előre megtervezze az útvonalat. Foglaljon például egy privát túrát a Kék mecsethez vagy egy városnéző körutat a Boszporusz mentén.

Hasonlóan érdemes megérkezés előtt vásárolni egy Museum Pass Istanbul bérletet, így pénzt és időt takaríthat meg. A jegy tartalmazza a belépőt a Hagia Sophiába, a Topkapi palotába és számos más isztambuli múzeumba.

Sultanahmet a történelem lenyűgöző központja, ahol a világ legrégebbi temploma és a Kék mecset található. A kerületben található a Nagy Bazár is, amely rengeteg vásárlási lehetőséget és éttermet kínál.

A turisták úgy vélik, hogy az autóbérlés az egyik legjobb módja annak, hogy élvezze mindazt, ami Törökország kínálnia kell. A turista osztályú autó bérlése Isztambulban az Atatürk repülőtéren körülbelül 17 euróba kerül naponta, az izmiri repülőtéren pedig körülbelül 16 euróba naponta. .

2. Hajrá komppal

Isztambulban az utazás egyik legpihentetőbb és leggyorsabb módja a komp. Isztambul európai és ázsiai oldalát egyaránt lefedő útvonalakkal, valamint számos városközi vonallal, amelyek Bursába, Bandirmába, Yalovába és a Márvány-szigetekre visznek, kiváló módja annak, hogy megnézze a várost.

Amellett, hogy gyorsak és olcsók, a kompok nagyszerű kilátást nyújtanak Isztambul tengerpartjára. Az úti céltól függően élvezheti a hajókázást a Boszporusz mentén vagy fel a Márvány-tengeren a Fekete-tenger felé.

Ha komppal szeretne utazni Isztambulban, mindenképpen vásárolja meg jegyét előre az interneten vagy a mólón. Egyes kompokhoz nincs szükség jegyre, de egy nyomtatott példány megkönnyíti a hajóra való felszállást.

Ha kompra száll fel, jegyét fel kell mutatnia a forgókapuknál. Ez egy kicsit olyan, mint egy reptéri check-in. Ha segítségre van szüksége ebben, kérje meg a móló egyik munkatársát. Az is jó ötlet, ha a kompra való felszálláskor magánál tartja a személyi igazolványát, hátha ellenőrizni kell.

3. Szálljon meg egy hostelben

A hostelben való tartózkodás kiváló módja annak, hogy pénzt takarítson meg, és egyedülálló élményben legyen része. Találkozhat más utazókkal a világ minden tájáról, megoszthat utazási történeteket és tippeket, és jól érezheti magát új barátaival.

A hostelek a legolcsóbb helyek Isztambulban, és számos szórakoztató tevékenységet kínál, beleértve az ingyenes gyalogtúrákat, kocsmatúrákat, hajókirándulásokat és még sok mást. Különféle szálláslehetőségeket is kínálnak, beleértve a privát szobákat és kollégiumokat.

A Cheers Midtown egy hangulatos butikszálló Beyoglu szívében, egy népszerű kerületben, ahol számos étterem és bár található. A Taksim tér és a Galata-híd is közel van.

A szálláshely ingyenes Wi-Fi-t, ingyenes reggelit, valamint kényelmes ágyakat kínál hálótermekben és privát szobákban. A teraszos bárban friss és ízletes italokat szolgálnak fel. A személyzet barátságos és segítőkész, a légkör pedig nagyon szociális. Városnéző túrákat, parti éjszakákat és privát jachtos kirándulásokat is szerveznek. Jó választás az egyedül utazók számára, akik megfizethető szállást keresnek Isztambulban.

4. Tegyen körbe a Kék mecset

ben

Ha Isztambulba látogat, ne hagyja ki a Kék Mecset megtekintését. A város kötelező látványossága, és gyakran szerepel a magazinok címlapján és az utazási iroda reklámjában.

A mecset belseje remekmű, több mint 200 ablakkal körülvett lenyűgöző Mihrab (imafülkével) és egy gazdagon díszített minibárral vagy szószékkel. Van még egy 43 méter magas kupola, valamint egy udvar, ahol a mosdóberendezések és egy hatszögletű szökőkút található.

Sokat lehet látni és megtudni a Kék mecsetről, ezért a legjobb, ha angolul beszélő idegenvezetővel teszünk egy kört a helyen. Így időt takaríthat meg, és többet tudhat meg a török történelemről és az iszlám kultúráról.

A Kék mecset aktív istentiszteleti hely, és a látogatóknak szigorú etiketteket kell követniük, amikor meglátogatják. Ez azt jelenti, hogy nem viselhet rövidnadrágot vagy csupasz lábat, és a nőknek sállal kell takarniuk a hajukat.

5. Látogasson el egy hammam

ba

A hammam látogatása nagyszerű lehetőség a kikapcsolódásra és a lazításra. Ez egy hagyományos iszlám fürdő, amelyet férfiak és nők egyaránt használnak, és számos jótékony hatással van a testre és az elmére.

A legtöbb hagyományos hammamban a mosóhelyiségeket márványpanelek választják el a magánélet érzetének biztosítása érdekében. Egy meleg, szappanos zuhany után a kísérője egy speciális súrolókesztyűvel, úgynevezett „kese” dörzsöli le. Ezenkívül egy réteg buborékot is felkennek a bőrére, és bemasszírozzák.

Miután befejezte a súrolást és az öblítést, lefekszik egy meleg márványlapra, amelyet gobektasinak hívnak a meleg részlegben. Egy kis lazítás után a kísérője egy csipkés habbal töltött kendőt ken fel habos masszázshoz.

Számos létesítmény kínál egy csésze teát a fürdés után, hogy segítse a test normál hőmérsékletét. Egyesek még a társalgóban is helyet kínálnak, ahol beszélgethetsz a barátaiddal, és élvezhetsz egy kis olvasnivalót.

6. Egyél helyi ételeket

Egy hely megismerésének egyik legjobb módja, ha megkóstoljuk az ételeiket. És Isztambul sem kivétel e szabály alól.

A város számos étel otthona, amelyek a helyiek és a turisták körében egyaránt népszerűek. A hagyományos török ételektől a Törökország más részeinek ízletes konyhájáig mindenki talál valamit Isztambulban.

Például a kokorech egy török étel, amely nyárson sült töltött birkabelekből áll. Bár kissé furcsa lehet, ez a finom étel nagyszerű választás azok számára, akik szeretnek új és nem hagyományos ételeket kipróbálni.

Egy másik ízletes és népszerű harapnivaló a durum, amely donorhússal és felaprított salátával töltött pakolás. Ez egy gyors és olcsó ebédlehetőség, amely Isztambul számos utcai élelmiszer-standjában megtalálható.

Ha megfizethetőbb módot keres az isztambuli kedvencek kipróbálására, látogasson el az esnaf lokantasi (kereskedő éttermek) oldalára. Ezek az éttermek jellemzően kedvező árúak, és gyakran olyan ételeket kínálnak, amelyek egészségesebbek, mint a turistaközpontú helyeken.

7. Látogassa meg a Topkapi Palotát

A pazar Topkapi palota Isztambul egyik leglenyűgözőbb nevezetessége. Ez a palota, amelyet Hódító Mehmet épített a város 1456-os elfoglalása után, és története során több tucat oszmán szultánnak és más befolyásos személyiségnek adott otthont.

Múzeumnak is otthont ad, és a maga nemében a legnagyobb Törökországban. Hatalmas gyűjteményei közé tartoznak a 15. századból származó fa, fém, ékszerek és vallási emlékek.

Nincs jobb módja annak, hogy betekintést nyerjen e csodálatos építmény történetébe, mint egy vezetett túra. Hozza ki a legtöbbet Isztambulban töltött idejéből egy soráthagyó jeggyel, és szerezzen lényeges információkat idegenvezetőjétől, mielőtt elkezdené kalandját ebben a történelmi komplexumban.

A második udvar a palota egyik fő területe, ahol fontos döntéseket hoztak és találkozókat tartottak. A Bayram Throne, ahol a szultán ülésezett, hogy meghallgassa tanácsát, és a kiterjedt birodalmi konyhák a legfontosabbak itt.

8. Tegyen egy körutazás

t

Isztambul egy város, amely két kontinensen, Európán és Ázsián terül el, és kevés olyan élmény van, amely kifizetődőbb, mint egy hajókázás a Boszporusz-szoroson. Ez a természetes tengeri csatorna választja el a Fekete-tengert és a Márvány-tengert, és itt találhatók Isztambul legjobb látnivalói.

A körutazás minden isztambuli útvonal elengedhetetlen része, és választhat nyilvános komp vagy privát jacht között. A körutazás általában két órán át tart, és olyan tereptárgyak mellett visz el, mint a Rumeli-erőd, a Boszporusz-híd, a Kucuksu-palota és a Dolmabahce-palota.

Az első alkalommal utazók számára egy rövid körutazás nagyszerű módja annak, hogy áttekintést kapjanak a város legfontosabb látnivalóiról. Láthatja az ikonikus Isztambul látképét, miközben olyan tereptárgyak mellett halad el, mint az Ortakoy, a Bebek és a Rumeli erőd.

A még emlékezetesebb élmény érdekében válasszon egy vacsorahajózást a Boszporusz mentén. Ez a 2,5 órás túra tökéletes módja Isztambul legjobb nevezetességeinek felfedezésének, és elegáns étkezést, válogatott italokat és csillogó szórakozást tartalmaz hastáncosoktól és örvénylő dervisektől.