Loading icon

Hagyományos cseh konyha

A nemzeti cseh konyha ősi receptek kombinációja, a földrajzi elhelyezkedés sajátossága és a környező országok konyháinak ráhatása. A fő jellemző az egyszerűség és a kalóriatartalom.
A kényelmes utazás érdekében sok turista inkább autóbérlési szolgáltatásokat vesz igénybe Cseh Köztársaságban. Az autóbérlés átlagos költsége Prágában naponta 15 euró, Brnóban - 16 euró naponta.
A fő élelmiszeripari termékek a zöldségfélék: burgonya, édes paprika, sütőtök, hagyma, sárgarépa, paradicsom. A legnépszerűbb gyümölcsök: alma, körte, sárgabarack, eper, citrom, szilva. Ami a húst illeti, itt érdemes megemlíteni: sertés-, borjú-, marhahús, ritkábban baromfi. Nehéz elképzelni a cseh konyhát tejtermékek nélkül: tejföl, vaj, túró és sajtok. A gabonafélék is nagyon népszerűek, gabonafélék, köretek készítésére, levesekhez és salátákhoz adják. Fűszerként és fűszerként: fekete bors, paprika, fokhagyma, szezám, fahéj, vanília. A
cseh gombóc
a leghíresebb hétköznapi és ünnepi étel. . Köretként, előételként vajjal és fokhagymával használják. A klasszikus gombócok a következőkből készülnek: élesztő, liszt, víz, só, tej és cukor. A Bramborak egy másik érdekes étel, amely nélkül nehéz elképzelni a cseh asztalt. A recept tartalma: hagyma, burgonya, tojás, liszt, sötét sör. Fűszerként használd: majoránna, fekete bors. Ennek az ételnek a fő összetevője a füstölt mell, amely szokatlan ízt kölcsönöz. A laposkenyéreket növényi olajban sütjük és zsíros tejföllel tálaljuk.


Az első fogások nagyon népszerűek, különösen a zöldség- és húslevesek. A bableves Csehországban a következőkből készül: vörösbab, hagyma, burgonya, víz, paradicsom, sárgarépa. A kolbászt kiegészítő összetevőként használják. Fűszerek kiegészítéseként: kakukkfű, fekete bors, paprika, fokhagyma, petrezselyem. Az eredmény egy finom, kiadós, fűszeres ízű és szokatlan aromájú étel. A
sertés csülök
egy ünnepi étel, amely mindig ott van az ünnepi asztalon. Elkészítéséhez szinte semmit nem használnak, kivéve: hús, hagyma, sárgarépa, só és víz. Ez egy egyszerű étel, amely gyakorlatilag nem igényli a háziasszony részvételét. Csak türelmesnek kell lenned, és találnod kell egy kis időt. Utána pedig ízletes, markáns aromájú ételt fogyaszthat.


A Cseh Köztársaságban mindenféle péksüteményt szeretnek és gyakran elkészítenek. A Ducat zsemle egy finom étel, amely mindig teázás közben jelenik meg. A recept a következő összetevőket tartalmazza: tej, élesztő, tojás, cukor, kukoricakeményítő, liszt. Töltelékként krémet készítenek: tejszín, méz, vaj, túró. Kiegészítésként használd: rumot és vaníliát. Az eredmény egy finom tészta, finom kéreggel és levegős krémmel.