Loading icon

Baku legnépszerűbb látnivalói

Baku – Azerbajdzsán fővárosa, a Kaszpi-tenger partján található. Minden évben turisták millióit vonzza a történelem, a kultúra és a természeti szépség csodálatos keveréke miatt.

A kényelmes utazás érdekében sok turista szívesebben veszi igénybe az autóbérlést előre. Az autóbérlés átlagos költsége Azerbajdzsánban napi 20 euró. Például Jerevánban a kompakt osztályú autó bérleti díja napi 11 eurótól kezdődik, Tbilisziben az árak közel azonosak. , bár a repülőtéri bérlés általában olcsóbb, a Batumi repülőtéren már napi 6 eurótól bérelhet autót.

< p>

Ateshgah
Ateshgah egy tűztemplom Baku városában, Azerbajdzsánban. Ez az ősi perzsa szentély három vallás szentélyének ad otthont: a zoroasztrianizmusnak, az iszlámnak és a kereszténységnek. században építették a Shirvanshahok építészük, Ibrahim ibn Ahmed Shirvanshah irányításával. Az Ateshgah név jelentése "tűzhely", az atesh pedig egy zoroasztriánus szó, amely tüzet jelent. A komplexumban karavánszerájok, fürdők, konyhák, lakóterek és egy mecset található.
Eredetileg a Shirvanshah-ok (Shirvan királyok) építették a 15. században. Az iszlamizáció előtt ezen a helyen voltak a zoroasztriánusok és a keresztények templomai. Az iszlamizáció után mecsetté, I. Abbász sah pusztítása után pedig ismét tűztemplommá változott. A szovjet időszakban megkezdték helyreállítását, de a Szovjetunió összeomlása miatt nem fejeződött be.

Ateshgah mindig is inspirálta a művészeket és költőket, gyakran nevezik "a Kaszpi-tenger gyöngyszemének". A komplexum története során több átépítésen esett át; az utóbbi években Baku központjához közeli elhelyezkedése miatt (15 perc sétára az Operától) egyre népszerűbb a turisták körében.

< p>

Leánytorony

A bakui Leánytorony egy torony, amelyet a sirvansahok építettek a középkorban. A torony Baku egyik dombjára épült, jelenleg az óvárosban található.
A Leánytornyot Baku egyik szimbólumának tartják. Magassága 36 méter, 7 szintes. Őrtoronyként hozták létre Bail városának az Absheron-félsziget felőli bejáratánál, megvédve a várost a kalóztámadásoktól. A tornyot két szakaszban hozták létre: a 11. században alapozták meg, a 12. században pedig 3 emeletig elkészült.

Bath Haji Gaiba

A Haji Gaiba fürdő egy régi nyilvános fürdő Ganja városában, a régi Baku negyedben. Ez az 1826-ban épült történelmi fürdő állítása szerint a második legrégebbi Azerbajdzsánban a Mardakan fürdő után. Mindkét fürdő szerepel az Azerbajdzsán Állami Történelmi és Építészeti Rezervátum listáján.

< p>

Icheri Sheher óvárosa

Icheri Sheher vagy "Belső város" a régi Baku történelmi negyede. Több mint 20 km-en húzódik a Kaszpi-tenger partja mentén, és számos építészeti emléket foglal magában, amelyek a 18., 19. és 20. századból származnak.

Az óváros az Absheron-félsziget lapos részén található, nyugatra. Baku központja. A középkorban épült erődfalak közé zárják, hogy megvédjék az idegen betolakodók támadásait. Az Óvárost körülölelő kör alakú sáncok eredetileg 4 méter magasak voltak, ma már csak 2-3 szintnyi föld- és kőerőd maradt meg. Az óváros kapui a következők: Shirvanshah (1851), Sulut (korábban Chiglig) (1784), Dilara (1839), Bayil (1396), Binqdi (1780), Binyrli (1785) és Qarasunqal (1841). A híres Leánytorony (XI. század) szintén Icheri Sheher területén található.