Loading icon

Nevezetes helyek Stockholm környékén

Stockholm Európa egyik legszebb és legfényképesebb városa. Íme néhány a város legjelentősebb látnivalói közül.

A svéd főváros számos múzeumnak és galériának ad otthont, de vannak olyan kevésbé ismertek is, amelyeket érdemes megnézni! Ha például rajong a fotózásért, nézze meg a Fotografiskát.

1. A királyi palotá

ban

A királyi palota Stockholm egyik legkiemelkedőbb nevezetessége, és nagyszerű lehetőség a svéd főváros gazdag történelmének felfedezésére. A pazar barokk épület 1760-ban készült el, és csodálatos olasz-barokk homlokzata Európa egyik legegyedibb királyi palotája.

A palota Svédország államfőjének hivatalos rezidenciája, ahol alkotmányos, állami ceremoniális és hivatalos feladatait látja el. Ez a helyszín a legtöbb monarchia hivatalos fogadásának is, amelyek egész évben nyitva állnak a látogatók előtt.

Nem nehéz elképzelni, hogy a palota miért volt népszerű turisztikai célpont 1754-es felállítása óta, amelyet ifjabb Nicodemus Tessin építész mester tervezte, aki Róma építészetéből merített ihletet. A hatalmas épület több mint 600 szobával büszkélkedhet 11 szinten.

Amint felfedezi a palota termeit és fogadótermeit, könnyen eltéved a pazarul berendezett terekben és a pazar berendezésben. A reggelizőtermet például úgy alakították ki, hogy úgy nézzen ki, mint egy német kocsma, faragott márvány mennyezetével és németországi aranyozott ezüst gyertyatartókkal.

A palota kertjében tett séta során fasorok, szökőkutak, valamint vízesések és sövényligetek építése tárul elénk, amelyek eldugott, romantikus hangulatot kölcsönöznek a parknak. Ez egy csodálatos hely a kikapcsolódásra és feltöltődésre egy városnézéssel töltött izgalmas nap után.

Amíg a palotában tartózkodik, mindenképpen látogassa meg a Livrustkammaren-t (a Királyi Fegyvertárat), egy ingyenes múzeumot, amely Svédország monarchiájának történetét meséli el páncélokon és ruhákon keresztül. Koronák, államkardok és egyéb műtárgyak nagy gyűjteményét találja, amelyeket négy évszázadon keresztül nemzedékről nemzedékre adnak tovább.

A turisták szerint az autóbérlés az egyik legjobb módja annak, hogy élvezze mindazt, amit Svédország kínál. Turista osztályú autó bérlése a stockholmi repülőtéren körülbelül 18 euróba kerül naponta, a malmói repülőtéren pedig körülbelül 19 euróba naponta.

2. A Szent Miklós-székesegyház

ban

St. Nicholas, más néven Stockholms Domkyrkoforsamling (Stockholm Katedrális) a város legrégebbi temploma, és i.sz. 1200-ból származik. Gamla Stanben, Stockholm óvárosában található, és egy 1306-ban leégett halászkápolna helyén épült.

A templom belsejében számos fontos műalkotás található. Az egyik leghíresebb a Szent György és a Sárkány középkori szoborcsoportja, amelyet a Lübeckből származó Bernt Notke készített 1489-ben. Tölgyfából faragott, festett és részben aranyozott.

A katedrális másik híres műalkotása a Vadersolstavlan vagy a Parhelion festmény. Egy Stockholm felett 1535. április 20-án látott jelenséget ábrázol, amikor hat "napkutyát" láttak a város felett összegyűlni.

Ezeken a műalkotásokon kívül a katedrális további érdekes történelmi tárgyakat is tartalmaz. Ezek közé tartozik egy 1650-ből származó ezüstoltár, két királyi szék – mindkettőt Burchard Precht faragta – és egy szószék.

Érdekes módon a templomban található Olaus Petri sírja is, aki a svéd protestáns reformáció egyik vezető alakja volt. A 16. században halt meg, a szószék alatt van eltemetve.

Az egyház egyedülálló kapcsolatban áll a svéd királyi családdal. Ez számos eseményhez vezetett itt, többek között koronázásokhoz és esküvőkhöz.

A katedrális ad otthont Svédország leglenyűgözőbb műalkotásainak is. Ezek egyike a Szent György és a Sárkány nagy szobra, amelyet az 1471-es brunkebergi csata emlékére rendeltek. A szobor tölgyfából faragott, igényesen festett és részben aranyozott.

3. A Középkori Művészeti Múzeum

ban

A Középkori Művészeti Múzeum a 16. századi városfalak maradványai köré épült, és lenyűgöző hely a középkori svédországi élet megismerésére. Kiterjedt gyűjteménye különféle műtárgyakat tartalmaz, az ereklyéktől a bútorokig.

A gyűjtemény számos témát ölel fel, de a legfontosabb fókuszban a középkori európai művészet áll. Egyedülálló középkori alkotások gyűjteményével rendelkezik, amelyeket a világon máshol nem reprodukálnak.

Az európai művészeti gyűjtemény változatos, a gótikus szobrászat, a román építészet és az iszlám művészet példáival. A világító kéziratok és üveglapok nagy választékát is tartalmazza.

Svédországban a középkor a vallási és kulturális változások időszaka volt, amelyet a kereszténység befolyásolt. A gyűjtemény nagy része ez idő alatt készült műalkotásokat tartalmaz, vallási szobrokkal, feszületekkel és ólomüveg ablakokkal.

A Középkori Művészeti Múzeum egy másik része a kereszténység előtti művészetnek szentelődik, a kőkorszakban készült faragványokkal. Ezek között voltak oroszlánok, szörnyek és madarak képei.

A svéd művészet a bronzkorban kezdett több emberi alakot ábrázolni, de a vaskor és a viking korszakban a hangsúly az állati formákra helyeződött át. A rovásírásos kőfaragványokon gyakori zoomorf formák erre az időszakra emlékeztetnek.

A stockholmi Nemzeti Történeti Múzeum (Historiska Museet) egy hatalmas intézmény, amely Svédországot felöleli az őskortól napjainkig. A legtöbb kiállítás megtekinthető egyetlen látogatással, de jobban járna, ha külön napokon látogatna meg.

A múzeumba ingyenes a belépés, és kiállítások széles skálája várja az ókori civilizációktól a modern művészetig. A legérdekesebbek a vikingek és a pincekincstár, amely vitathatatlanul Európa legjobb arany- és ezüstkincs-gyűjteménye.

4. Az Északi Múzeum

ban

Az Északi Múzeum Stockholm egyik legnépszerűbb múzeuma, és a városba látogató turisták számára kötelező látnivaló. A svéd kultúra és örökség hatalmas gyűjteményének ad otthont. Gyerekeknek és felnőtteknek is remek hely a látogatásra, hiszen van egy játszóháza, amely tele van a svéd történelem tárgyaival.

A múzeum hatalmas gyűjteménye ruhákat, játékokat, kardokat és egyéb tárgyakat tartalmaz, amelyek a modern és a hagyományos Svédország életét egyaránt bemutatják. Svéd lakás-, bútor- és művészeti gyűjteményük is van.

Az Artur Hazelius által 1873-ban alapított Nordic Museum egy kulturális örökség, néprajz és népművészeti intézmény, amely Svédország 500 éves történetét öleli fel. Lenyűgöző gyűjteménye textileket, ruhákat, babaházakat és egyéb műtárgyakat tartalmaz, amelyek az ország hagyományait, életmódját és kultúráját illusztrálják.

Djurgrden szigetén található, Stockholm központjában, és Isak Gustaf Clason építész tervezte. Eredetileg nemzeti műemlékként szánták otthont a nemzet tárgyi örökségének.

Ma az Északi Múzeum egy nagy, többszintes épület, amely Svédország kulturális örökségének nagy részét mutatja be. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy többet tudjon meg Svédország történelméről és kultúrájáról, valamint megtekintse az ország legikonikusabb műalkotásait.

A látogatók számos kiállítást láthatnak, köztük divatról és trendekről, ékszerekről, belsőépítészetről, bútorokról, üvegről és porcelánról stb. A számi népnek szentelt területet, valamint egy elgondolkodtató kiállítást is megtekinthetnek az Északi-sarkról.

A múzeumot nemrégiben újították fel, hogy új galériákat és interaktívabb élményt nyújtson a látogatóknak. Új alapkiállítása, a Northern Exposure az északi régió művészetére és annak a kortárs művészetekre gyakorolt hatására összpontosít. A művészettörténészekből álló csapat kurátora volt, köztük Klaus Ottmann, Jonathan Sajda és Robin Kaufman.

5. Skansen Szabadtéri Múzeum

A Djurgarden szigetén található Skansen Szabadtéri Múzeum a világ legrégebbi szabadtéri múzeuma és az egyik legnépszerűbb stockholmi látványosság. Az Artur Hazelius által 1891-ben alapított múzeum az ipari forradalom előtti életet mutatja be, és kötelező látnivaló azoknak az utazóknak, akik bepillantást szeretnének nyerni a svéd kultúrába és örökségbe.

A múzeum körülbelül 150 hagyományos házból áll, amelyek Svédország minden részéből származnak, és sok a 18., 19. és 20. század elejéből való. Az épületek mind szil-, tölgy- és juharfákkal szegélyezett ösvények mentén helyezkednek el.

Minden épület egyedi, és elmagyarázza, hogyan éltek az emberek a saját régiójukban. A múzeumhoz tartozik egy állatkert is skandináv állatokkal, mint például rénszarvas, jávorszarvas és hiúz.

Sok rendezvényt tartanak a Skansen Szabadtéri Múzeumban, beleértve a nyári énekes estéket és a népzenei előadásokat. Ezek az események nagyszerűek a családok számára, és szórakoztató módon tölthetik el a napot.

A látogatók a Skansenben számos kézműves és hagyományos tevékenységben is részt vehetnek. Például felöltözhetnek a hagyományos ruhába, és hagyományos táncokat vagy dalokat mutathatnak be.

Fantasztikus hely az egész család számára, és biztosan az egyik kedvenc stockholmi látnivalója lesz. Állatkert, lovaglási lehetőség és egyéb tevékenységek várják a gyerekeket.

Az épületek bemutatása mellett a Skansen Múzeumban számos üzlet is található, amelyek különféle kézműves termékeket árulnak. A múzeum egész évben számos eseménynek ad otthont, köztük a híres szingalongi esteknek, az Allsang pa Skansennek és a karácsonyi vásárnak.