Loading icon

Sri Lanka: szállodák, strandok

A dél-ázsiai szigetország, amelyet 1972-ig "Ceylonnak" hívtak, világszerte híressé vált a helyi lakosok által dédelgetett smaragdültetvényeken termesztett elit teájáról. A szubequatoriális monszun klíma optimális feltételeket biztosít a tengerparti nyaraláshoz az év bármely szakában. Srí Lankán a szállodák vendégszeretőek és hangulatosak – a helyieknek sikerült a trópusi paradicsom hangulatát megteremteniük, és őszinte vendégszeretettel veszik körül vendégeiket. A szigetre érkezéskor virágzó gyümölcsfák és az ápolt kertek szokatlan illata fogadja Önt.

A kényelmes utazás érdekében a turisták szívesebben veszik az autóbérlési szolgáltatásokat Srí Lankán. Az autóbérlés átlagos költsége a colomboi repülőtéren napi 16 euró. Az autószkenner szolgáltatás segítségével akár 70%-ot is megtakaríthat az autóbérlés árán.


Itt az elefántok szabadon kószálnak a csendes és forgalmas utcákon, a világ legfinomabb halát pedig a helyi éttermekben főzik meg. A Srí Lanka-i túraárak viszonylag alacsonyak, ami jótékony hatással van az üdülőhely turisztikai érdeklődésének növekedésére. A sziget szinte teljes tengerparti övezete puha homokkal van teleszórva, és az óceánba való népszerű ereszkedések még a tapasztalatlan úszók számára is gyengédek és biztonságosak. Srí Lanka legjobb strandjai Nuwara Eliya, Ventota, Kalkudah, Passekudah, Kalutara és Beruwala üdülőhelyeihez tartoznak. A buddhizmus ideológiája annyira betöltötte a szigetlakók világképét, hogy ennél jóindulatúbb és rokonszenves embert nagyon nehéz találni. A harmónia és a nyugalom igazi birodalma terjeng körülötted. Ezt az érzést át kell érezni és teljesen meg kell érteni, mert az áhítatos gyönyört és a teljes lelki békét nehéz ismerős szavakkal leírni.

A Srí Lanka-i utazások nem csupán egy hétköznapi utazás egy örökzöld üdülőhelyre, hanem lehetőséget kínálnak önmaga megismerésére, „én” új oldalainak felfedezésére, és tágra nyílt szemekkel szemlélve a világot. Nem ok nélkül a helyiek nem fáradnak el ismételgetni, hogy csak három színt ismernek: az ég és az óceán türkizkékjét, a homokos tengerpartok aranyát és a trópusi növényvilág smaragdzöldjét. A bánatnak és szomorúságnak itt nincsenek árnyalatai, és minden csapást filozófiai nyugalommal és a legjobb reményével érzékelünk. Többek között a Srí Lanka-i túrák vásárlásakor megismerkedhetsz a fenséges gepárdokkal és leopárdokkal, különféle majmokkal és természetesen elefántokkal, amelyek természetes élőhelyükön is láthatók. Ha az egykori Ceylon környékén utazik, ne feledje, hogy oklevelükkel nem mennek be idegen templomba, ami azt jelenti, hogy bizonyos szabályokat be kell tartani, különösen a vallási szentélyek meglátogatásakor. Tiszteld valaki más vallását!

Kirándulások Srí Lanka a legváltozatosabb és legcsodálatosabb, de többnyire zarándoklati jellegű kirándulásokat kínál. Tehát rövidnadrágban vagy szerénytelen szoknyában, sapkában, csupasz vállú ruhában, nyitott hátú ruhában tilos átlépni a templom küszöbét. A cipőt is le kell venni, ezért javasoljuk, hogy higiéniai okokból készletezzen fel eldobható zoknit. A helyi lakosokat sem érdemes engedélyük nélkül fényképezni, valamint Buddha-szobrok előtt pózolni, főleg hátat fordítva nekik. Illetlenség megmutatni a beszélgetőpartner lábát, bal kézzel fogni a dolgokat, és kinyújtani a mutatóujját, bármilyen tárgyra mutatva. Emlékezzen a szent állatok létezésére is, mint például a tehén, amelyek elhanyagolása vagy tiszteletlensége sértő a helyiek számára. Srí Lanka legérdekesebb látnivalói. Az egyik leghíresebb helyi érdekesség a helyi "botos halászok", akik apálykor keresztes "sügéreiket" a parti homokba ássák, majd egész nap rajtuk ülve várják a gazdag fogást.

Senkagagalapurban (más néven Kandyban) a sziget vendégei szívesen látják a Királyi Botanikus Kert , ahol megcsodálhatjuk a dísz-, virágzó fákat, pálmaligeteket, gazdag szobanövény-gyűjteményt és sok gyönyörű orchideát. A Srí Lanka-i városnéző nyaralás árai nagyon megfizethetőek, ami lehetővé teszi az orosz turisták számára, hogy hosszú távú utakat tervezzenek, amelyek során az összes látnivalót megtekintheti. A turisták által leginkább felismerhető és a helyi lakosság által tisztelt a A fog-ereklye temploma Kandyban, a freskói élénken és színesen tükrözik egy megvilágosodást elért nagy tanár életét, valamint egy szent ereklye megjelenésének történetét Ceylonban. Sigiriyában érdemes megnézni a Dambulla-barlangtemplomot, amely a leggrandiózusabb Buddha-szoborgyűjtemény otthonául szolgál, amelyek közül sok több mint 2000 éves. Polonnaruwa városa sem kevésbé érdekes: itt érdemes figyelni a Lankatilyaka templom és a grandiózus 13. méteres Buddha szobor. Valójában az Alakhan Pirivena kolostor teljes területe egy szabadtéri múzeum. A kőegyüttes legmagasabb emelvényén található a jelenlegi imaterem. Különösen lenyűgöző a Rankot Vehera kolostor - egy kolosszális sztúpa, több mint 50 méter magas!

A Kőtemplom változatlanul vonzza a turistákat, ahol négy elképesztően valósághű Buddha-szobor található a sziklába vésve. Srí Lanka üdülőhelyei tele vannak mindenféle emlékezetes helyekkel. A területén található Nuwara Eliya, nevezetesen a Sri Pada-hegy valószínűleg a legnépszerűbb zarándokhely. Turisták tízezrei indulnak évről évre kirándulni a szent lábnyomhoz. Figyelemre méltó, hogy ezt az ereklyét négy vallás követői tisztelik: a buddhisták biztosak abban, hogy a lábnyomot Gautama Buddha hagyta, a muszlimok bizonyítják, hogy Ádám származott a mennyből, a hinduk a legfelsőbb istenüknek, Shivának tulajdonítják a lenyomatot, romantikusan a csúcsot nevezve. Srivan Adipatam – "kozmikus tánc Shiva", és a keresztény tanítás szerint Tamás apostol vonult át itt, elhozva a hit fényét Indiába.