Loading icon

Bergen óvárosa

Norvégia Bergen városa a világ leghíresebb kisvárosa, ahol remekül pihenhet. Itt hihetetlen módon békésen megfér egymás mellett a modern élet viharos ritmusa és a gazdag történelemmel rendelkező óváros édes varázsa.

Az utazás előtt sok turista foglal autót Norvégia online, hogy kedvező bérleti díjat kapjon, több látnivalót láthasson, és ne függjön a túracsoportoktól. Bergenben a kompakt osztályú autók bérleti díja napi 15 eurótól, Oslóban napi 18 eurótól kezdődik; ha hosszabb távra bérel, kedvezményt kaphat.

A norvégiai Bergen érdekes látnivalókban gazdag. Például amikor megérkezik Bergenbe, mindenekelőtt a hanzai Bryggen rakpartra kell mennie. Itt jelentek meg a város első épületei. Ősi kikötői létesítmények vannak itt, magát a vízparti területet pedig a középkor leghíresebb településének tartják Norvégiában. A Bryggen negyed négy évszázadon át a Hanza-kereskedők tulajdona volt, és gyakran tűzvész sújtotta. A szűk utcák és a sötét galériák mintha visszarepítenének a távoli múltba. Itt található a Hanza Múzeum is, ahol megismerkedhet a Hanza-kereskedők életével és megtekintheti a megőrzött termeket, ahol a Hanza-találkozók zajlottak.



Érdekelt a Bryggen Múzeum is, ahol teljes képet kaphat a középkor mesterségeiről, kereskedeleméről és mindennapjairól. A közvetlenül a múzeum mögött található Szent Mária-templom Bergen legrégebbi temploma. A 12. században épült.

Bergenben feltétlenül nézze meg a királyi rezidenciát és a Haakonshallen-t, a fogadótermet. 1247-ben, illetve 1261-ben épültek. A közelben található az 1270-ben épült híres Rosencrantz-torony, amelyet többször átépítettek, javítottak és védelmi céllal bővítettek. Ez a torony az ellenállás és a hatalom szimbóluma volt a Hanza-kereskedők körében.

A Fleibanen sikló
híres nevezetessége Bergenben. Háromszázhúsz méterrel a tengerszint felett emeli fel a turistákat a Mount Fleyen tetejére. Lenyűgöző panoráma nyílik a városra, a fjordokra, a hegyekre és a csodálatos tengerre.

A hegyről visszatérve biztonságosan lemehet a hegyoldalakon, barangolhat az utcákon, megérezheti, mi az - igazi Bergen. Feltétlenül látogassa meg a híres halpiacot. Általában a róla szóló vélemények a legpozitívabbak.



A művészet szerelmeseinek mindenképpen érdemes ellátogatniuk a Lille Lungegerdsvann-tóra néző bergeni galériába, ahol néhány igazán lenyűgöző festménygyűjteményt mutatnak be.
Ha Bergenben tartózkodik, feltétlenül látogassa meg a híres norvég házimúzeumot. Edvard Grieg zeneszerző, aki itt született és nőtt fel. Egy kis házban lakott a tó partján, és komponálta nagyszerű zenei műveit. A sziklába vésett sírjához is el lehet menni. Itt nyugszik a zeneszerző és felesége, Nina. A zeneszerző házában most múzeum működik.

Érdekes a A régi bergeni múzeum, közvetlenül a szabad ég alatt. Faházak, hagyományosan a város építészetéhez századi épületeket őriztek meg itt. Körülbelül negyven ilyen ház van.

Ne felejtse el megjegyezni a bergeni Akváriumot, ahol pingvineket és szőrfókákat, valamint teknősöket, kígyókat láthatunk és még krokodilokat is.A bergeni túrák ma olyanok egyre népszerűbb. Sőt, hangulatos, kényelmes szállodák, számos vendégház, kemping és magánapartmanok mindig készen állnak a vendégek fogadására.

Bergenbe eljutni nem nehéz. Ezt megteheti bárhonnan Norvégiából és Európa különböző városaiból repülővel, autóval, vonattal vagy komppal. A bergeni repülőtérre rendszeres járatok indulnak Koppenhágából, Stockholmból, Amszterdamból, Frankfurtból és Londonból. Repülővel is lehet repülni Prágából, Berlinből és Párizsból, Rigából és Varsóból. Hétköznapokon tizenöt percenként (hétvégén - félóránként) busz indul a bergeni repülőtérről a városközpontba. Bergenbe Dániából komppal lehet eljutni, ami nagyon izgalmas. Ha pedig jegyet vásárol egy hajóra, lovagolhat a fjordokban vagy a part mentén.